Best brands online
Image default
Gezondheid

3 tips om oververmoeidheid tegen te gaan

Ben jij wel eens zo moe dat je het gevoel hebt nergens energie voor te hebben? En heb je dit gevoel regelmatig? Dan kan het zijn dat je oververmoeid bent. Wanneer iemand oververmoeid is, is een goede nachtrust meestal niet meer voldoende om het probleem te verhelpen. Je hebt dan het gevoel dat je constant uitgeput bent en dat uitrusten geen verschil maakt. Oververmoeidheid kan veroorzaakt worden door meerdere factoren en meestal zijn deze factoren in combinatie met elkaar verantwoordelijk voor het vermoeidheidsgevoel. Stress is hierbij een van de meest voorkomende factoren. In dit artikel leggen we uit wat oververmoeidheid precies is en wat je ertegen kunt doen.

Oorzaken van oververmoeidheid

Oorzaken van oververmoeidheid komen in vele gedaantes voor, zowel voor de fysieke als mentale gezondheid. Veel voorkomende oorzaken van oververmoeidheid zijn onder andere:

 • Stress. Stress veroorzaakt vermoeidheid en aanhoudende stress kan leiden tot oververmoeidheid en overspannenheid.
 • Ongezonde dieetkeuzes. Een gebrek aan voedingsstoffen kan ertoe leiden dat je je vermoeid gaat voelen. Vooral een overschot aan verzadigde vetten en koolhydraten kunnen leiden tot een gevoel van vermoeidheid.
 • Lichamelijke aandoeningen. Sommige ziektes kunnen vermoeidheid als gevolg hebben. Als je je vermoeidheid niet door andere factoren kunt verklaren, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan om te controleren of je misschien een ziekte hebt die vermoeidheid veroorzaakt.
 • Slechte nachtrust. Een slechte of te korte nachtrust leidt vaak tot vermoeidheid en als je regelmatig slecht slaapt kan dit leiden tot oververmoeidheid.
 • Persoonlijke problemen. Problemen in de thuis- of werksfeer kunnen leiden tot slechte slaap, piekeren en uiteindelijk tot vermoeidheid. Doordat deze problemen vaak langere tijd aanhouden, kunnen ze gauw leiden tot oververmoeidheid.

Gevolgen van oververmoeidheid

Oververmoeidheid kent een hoop negatieve gevolgen. Wanneer je oververmoeid bent, zijn de gevolgen daarvan onder andere:

 • Gebrek aan concentratie
 • Gebrek aan energie
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Lusteloosheid
 • Gebrek aan motivatie
 • Prikkelbaarheid

Tips tegen oververmoeidheid

Hieronder geven wij 3 tips om de oorzaken van oververmoeidheid tegen te gaan. Zo kun je de oververmoeidheid verhelpen en, wat nog vaak nog beter is, voorkomen.

 1. Zorg voor voldoende rust en neem tijd voor ontspanning. Je kunt bijvoorbeeld wat meer tijd besteden aan je hobby en meer pauzes nemen tijdens je werk. Ook mentale oefeningen als meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen effectief zijn.
 2. Eet gezond en gevarieerd. Probeer verzadigde vetten en koolhydraten te vermijden. Ook alcohol kan beter vermeden worden. Probeer cafeïne na de middaguren te vermijden, zodat je ‘s avonds beter kunt slapen.
 3. Lichaamsbeweging. Sporten zorgt ervoor dat je ‘s avonds beter slaap en zorgt er bovendien voor dat je lichaam endorfine aanmaakt, waardoor je je gelukkiger voelt. Sporten heeft daarnaast ook nog een stressverminderende werking.

 

https://liberi.nl/