Best brands online
Image default
Zakelijke dienstverlening

Woningmarkt maatregelen

Er zijn de aankomende tijd geen aangrijpende maatregelen getroffen door het kabinet om de woningmarkt te hervormen. Wel wordt er een verandering gemaakt in de hypotheekaftrek. Ook een aantal technische aanpassingen zullen vanaf 2022 ingevoerd worden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afbouw van de hypotheekrente aftrek van de eigen woning. Dit is een fiscaal voordeel dat sinds 2015 langzaam aan verlaagd wordt, voor zover de rente werd afgetrokken tegen het hoogste inkomsten belastingtarief in box 1. Deze verlaging zal in 2023 nog een keer doorgevoerd worden, waardoor de hypotheekrente definitief tot 37,05% aftrekbaar is. Dit komt overeen met het tarief van de eerste schijf. Het aftrekpercentage geldt ook voor andere aftrekposten.

Misschien betaal je geen tot weinig rente omdat je maar een kleine of misschien helemaal geen eigenwoningschuld hebt? Dan is het wel mogelijk om gebruik te maken van de Hillen-aftrek. Hierbij wordt de aftrek in 30 jaar tijd afgebouwd en bedraagt 86,76% voor 2022.  

Daarnaast gaat de eigenwoningforfait ook lager zijn. Het woninforfait is een percentage van de WOZ-waarde van een eigen huis. Hierbij worden ook de inkomsten opgeteld, waardoor de aftrekpost van de eigen woning stijg. In 2022 zal het woningforfait 0,45% bedragen tot €1.100.000 en daarboven zal het 2,35% zijn. Deze verlaging is ingesteld zodat het een compensatie is voor de afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

Ook word een eenmalige verhoging van de schenkingsvrijstelling in 2022 voortgezet, wat geldig is voor woningen vanaf  €105.302,-. Aan het einde van het jaar wordt bekend gemaakt hoe hoog dit gaat zijn. Daarnaast bestaat de bijleenregeling natuurlijk sinds 2004. Dit houdt in dat wanneer een oude woning meer opbrengt dan het bedrag waarvoor het ooit gefinancierd is, dat alles boven dat bedrag in mindering kan worden gebracht voor je nieuwe woning.

Meer weten over dit soort regelingen? Een accountantskantoor kan hier veel meer over vertellen. Je kan bijvoorbeeld ook eens in gesprek gaan met belastingadviseur naaldwijk. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

 

http://weanaaldwijk.nl