Best brands online
Image default
Onderwijs

Ruimte maken voor digitale media in het kunstonderwijs

In deze lessen zijn smartphones een must

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor workshops op school en creatieve lessen voor het basisonderwijs. Waarschijnlijk denk je meteen aan muziek, dans, theater en beeldende kunst. Maar het is ook hartstikke leuk om aan de slag te gaan met digitale media. Hiermee sluit je lesprogramma ook supergoed aan bij de leefwereld van leerlingen. Die consumeren natuurlijk de hele dag content via hun smartphone, die ze vaak ook op steeds jongere leeftijd krijgen. We zetten een aantal activiteiten op een rij waarmee je de plank éigenlijk niet kunt misslaan.

Zelf een vlog opnemen

Leerlingen van nu zijn er helemaal aan gewend dat alles wat ze willen zien op Youtube te vinden is. Of ze nou even willen lachen óf willen leren hoe iets moet: ze typen het in de zoekbalk en er verschijnt een eindeloze lijst aan videomateriaal. Des te leuk om eens goed na te denken wat nou maakt dat ze het ene filmpje keer op keer kijken en het andere na een paar seconden weg klikken. Om vervolgens zelf een prikkelende vlog te maken over een onderwerp naar keuze natuurlijk.

Samen een podcast maken

Podcast is eigenlijk de nieuwe radio. Alleen kun je je favoriete podcast – in tegenstelling tot je favoriete radioprogramma – precies luisteren wanneer het jou uitkomt. Een podcast maken is een supergoede manier om leerlingen te leren hoe ze een mening vormen en die op een begrijpelijke manier delen met anderen. Dat ze beperkt zijn tot alleen geluid, maakt dat ze goed moeten formuleren en moeten leren om goed naar elkaar te luisteren om tot het beste eindresultaat te komen.

Met de hele klas een lipdub opnemen

Als jij niet weet wat een lipdub is, dan moet je het maar aan je leerlingen vragen. Die weten het zeker wel! Een lipdub is een filmje dat in één keer opgenomen moet worden en waarin alle deelnemers playbacken en zich helemaal laten gaan op een aanstekelijk nummer.

https://www.grotebroer.nl