Best brands online
Image default
Wijn

Zijn er verschillen tussen de Italiaanse en Californische primitivo Salento druiven?

Of het een zwoele zomerse dag is, of een typische herfstdag met kaarsjes en een borrelplank, een goed fles wijn maakt de beleving compleet. De primitivo Salento is het proberen waard. Zeker als je houdt van sappige wijnen met een volle smaakbeleving. Fruit gecombineerd met zoete specerijen maken deze wijn een echte smaakbeleving. 

Toch is de primitivo niet de enige in zijn soort. De druif is namelijk precies dezelfde als de Californische zinfandel druif. Als je ze naast elkaar ziet, lijken ze als twee druppels water op elkaar. Zijn er dan echt geen verschillen? Natuurlijk zijn die er. De regio’s en het klimaat verschillen van elkaar, wat invloed heeft op het terroir van de primitivo Salento. We gaan dieper in op de twee druivensoorten. We dagen je uit te ontdekken en kiezen welke het beste bij jouw smaakprofiel past. 

Kenmerken van de primitivo Salento 

De primitivo Salento is afkomstig uit het Italiaanse Puglia. Gelegen het zuidoosten van Italië, in de hak van de laars. Niet alleen is dit een bijzonder mooie locatie, het is een van de belangrijkste wijnstreken in Italië. In Puglia ligt Salento, het Salentijnse schiereiland. Naast de prachtige historische wachttorens, stranden en kalkstenen rotsformaties, levert de regio de populaire primitivo Salento wijnen.

De primitivo druiven uit Salento herken je aan de lichte en robijnrode kleur. Ook in smaak is de druivensoort uitgesproken. De kracht vind je zowel in geur als smaak. Salento staat bekend om zijn warmere klimaat. De suikers in de primitivo druiven krijgen hierdoor de kans om zich beter te ontwikkelen. Dit zorgt voor meer fruit aroma’s en hoger alcoholpercentage.

Hieraan herken je een primitivo Salento wijn

Net als iedere wijn herken je een druivensoort aan zijn aroma’s. De primitivo Salento aroma’s zijn:

  • Bramen, bessen en ander zwart fruit

  • Wat rood fruit als aardbeien

  • Zacht steenfruit als perzik

  • Kruidige kaneel en pruimtabak tonen 

Zinfandel druif in vergelijking tot de primitivo Salento

De zinfandel druif is de trots van Californië. De blauwe druivensoort met donkere schil blijkt na onderzoek precies dezelfde druif te zijn als de Italiaanse primitivo. Net als de primitivo werd de eerste zinfandel druif in de vroege negentiende eeuw ontdekt. Niet veel later dan de primitivo druif in de achttiende eeuw. 

De geuren en het smaakpatroon van de zinfandel lopen uiteen. Toch herken je in iedere zinfandel de zwarte bessen, aardbeien, kersen en een kruidig karakter. Komt het je al bekend voor? 

 

Het antwoord of er verschillen zijn tussen de druivensoorten is dat deze minimaal zijn. Ondanks dat de primitivo druif identiek is aan de zinfandel, wil het niet zeggen dat alle wijnen hetzelfde smaken. Zo heeft het terroir en manier van wijnmaken een belangrijke invloed op de smaakbeleving. Ben je een primitivo Salento fan? Dan is de kans groot dat ook de zinfandel wijnen in de smaak vallen.

 

https://www.vinify.nl/masseria-borgo-dei-trulli-primitivo-igp-salento