Best brands online
Image default
Shopping / Clothing

Hoe steur te vangen….

Er zijn verschillende commerciële wateren die de mogelijkheid bieden om exotische vissen, zoals steur te vangen. Maar hoe ga je hier aan de slag? De kosten voor zo’n dag zijn een stuk hoger dan wanneer je met een vispas een jaarlang aan de slag kan. In die tijd wil je natuurlijk wel het maximale er uit halen. 

Voor het vangen van steur zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Dit zijn onder andere de hengeldruk, hoe de steur het aas opneemt (lees: aasgedrag) en wat de steur graag eet. In deze blog geven we uitleg hoe je hier goed in kunt spelen en daarmee een goede dag vissen kunt meemaken.

Het steurvissen lijkt in veel gevallen op karpervissen. Steuren kan je zowel met de penn bevissen of statisch met piepers en stevige karperhengel. In dit artikelen gaan we in op het statisch vissen op steur. Belangrijk hierbij is de weten, dat de steuren goed weten dat er op ze gevist wordt. Als de steur het gevoel heeft dat het aas niet klopt, dan zal deze het weer snel loslaten. Dit noemen we dressuur. Zeker de grotere exemplaren kennen hier de klappen van de zweep en zijn hierdoor extra moeilijk om te vangen. Hierdoor adviseren we te vissen met schuiflood. Door het schuiflood zal de steur weinig tot geen tegendruk voelen na het opnemen van het aas. Daarbij kan het aas dieper ingenomen worden, wat de inhaking bevorderd. 

Ook het aasgedrag is belangrijk om rekening mee te houden. De steur zal niet zoals karper het aas zien bij het opnemen. Deze kan enkel op de tast op zoek naar het aas om het vervolgens op te nemen. De steur kan daarbij gebruik maken van lange lippen om het op te zuigen. Hierbij zal het vissen met korte onderlijnen niet goed werken. Er is dan te weinig ruimte om goede inhaking te vinden. Vis dan eerder met onderlijnen van 30cm tot 50cm lang. Wel kan het helpen om met stijvere onderlijnen te vissen om na opname eerder druk op de haakpunt te krijgen. Ook dit helpt bij het goed kunnen haken in de vaak zeer harde bekken.

Als aas kan je gebruik maken van kaas, zure haring, gerookte zalm, garnalen of vismeel-boillies. De kaas en vismeelboilies worden op een hair gevist en de zure haring, gerookte zalm en garnalen kunnen direct op de haak worden geregen. Eventueel kan een bait-elastiek helpen om het aas goed vast te zetten. De steur kan het namelijk er ook afzuigen, waardoor je zonder kans op vis aan het wachten bent. Succes met jouw eigen sessie. 

 

https://www.sportvisgigant.nl/