Best brands online
Image default
Hobby en vrije tijd

Vaarbewijs halen

 

Ben jij een liefhebber van watersport en wil je graag zelfstandig kunnen varen op het water? Dan is het aan te raden om hiervoor een bewijs te halen. Hiermee mag jij zelfstandig zeilboten huren. Daarnaast is het natuurlijk een stuk veiliger voor jezelf en andere mensen op het water als jij weet hoe je in bepaalde situaties moet handelen. Wil je meer weten over het halen van een vaarbewijs? Lees dan snel verder!

 

Soorten vaarbewijzen en examens

Klein vaarbewijs

Hiermee mag je varen op plezierboten met een maximum lengte van 25 meter. Dat is ongeveer zo groot als een zwembad. Met dit bewijs mag je ook beroepsmatig varen. In dat geval mag je varen op boten van maximaal 20 meter. Je hoeft voor dit bewijs slechts een theorie-examen af te leggen.

Groot en beperkt groot vaarbewijs

Het groot bewijs is geschikt voor boten van minimaal 40 meter lang. Dit bewijs verschilt van het beperkt groot vaarbewijs omdat laatstgenoemd bewijs geldt voor alle boten met een lengte van 25 tot 40 meter. Voor beide bewijzen dien je een aantal theorie- en praktijkexamens af te leggen. Tevens heb je 3 tot 4 jaar vaarervaring nodig. Dit moet je kunnen aantonen.

 

Kosten

De kosten voor het halen van een vaarbewijs variëren en zijn mede afhankelijk van hoe vaak je examen aflegt. Reken erop dat je tussen de € 200 en € 250 kwijt bent.