Best brands online
Image default
Sport

Zo koop je een veilige cap voor het paardrijden

Bij het paardrijden is het ontzettend belangrijk dat je goed beschermd wordt. Een lelijke val kan namelijk al snel voor groot letsel zorgen, zeker bij het hoofd. Daarom is het verstandig om een cap te dragen. Een Samshield cap zorgt er bijvoorbeeld voor dat je veilig blijft en toch stijlvol kan paardrijden. Maar waar is een cap goed voor en hoe zorg je dat je de juiste kiest? In dit artikel kom je hier meer over te weten. 

Wat is een cap?

Het dragen van een cap zorgt ervoor dat je hoofd beschermd wordt tijdens het paardrijden. Op veel wedstrijden en maneges is het dragen van een cap dan ook verplicht. Een cap is vergelijkbaar met een helm. Vaak worden deze beschermingsmiddelen in het zwart geleverd, maar ze zijn ook verkrijgbaar in andere kleuren. Een Kep Italia is een voorbeeld van een goed merk cap. 

De juiste maat

Er zijn veel verschillende soorten caps voor verschillende vormen hoofden. Het is erg belangrijk dat de cap goed op je hoofd past voor ultieme bescherming. Meet hiervoor de omtrek van je voorhoofd op zo’n 2,5 centimeter afstand van je wenkbrauwen. Het aantal centimeters is ook je cap maat. Het is belangrijk dat de cap stevig zit, zonder dat het pijn doet. Bij een cap met een draaisysteem moet de cap goed over je hoofd passen als het draaisysteem helemaal open staat. 

Goed testen

Je kunt ook testen of de cap de juiste maat heeft door een aantal keer met je hoofd te schudden. De cap mag in dit geval niet van zijn plek komen, maar ook niet irriteren. Als de riempjes los hangen en je ondersteboven zou hangen, mag de cap niet vallen. 

Het dragen van de cap

Tijdens het paardrijden moet het draaisysteem goed worden vastgezet. Daarnaast is het verstandig om je haar in een lage staart of knot te binden, zo zorg je ervoor dat er geen onnodige ongelukken gebeuren en er geen haar in de weg zit. Het is vaak aan te raden om een haarnetje te kopen, zodat ook losse plukjes uit de weg blijven zitten.  Bij het kopen van een cap is het dus belangrijk dat je de juiste maat neemt en het goed test. Tijdens het rijden moet het haar stevig worden vastgebonden. Op deze manier weet je zeker dat je goed beschermd zult blijven tijdens het paardrijden.