Best brands online
Image default
Beauty en verzorging

Een kliniek, wat is dat precies?

Waarschijnlijk hoor je er regelmatig van, klinieken. Vaak weten mensen wel wat een kliniek is, namelijk een bedrijf waar medische ingrepen worden verricht. Maar wat doen ze verder allemaal in een kliniek? En wat voor soort klinieken zijn er? Lees er hier meer over!

Wat is het verschil tussen een ziekenhuis en een kliniek?

Een ziekenhuis en kliniek geven allebei specialistische zorg aan patiënten. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen deze twee bedrijven. In een ziekenhuis zijn namelijk verschillende soorten specialisten aanwezig, waardoor het dus ook een groot gebouw is met verschillende afdelingen. Een kliniek is vaak een stuk kleiner. Hier wordt gefocust op één of een paar specifieke specialismen. Vaak biedt een kliniek ook alleen maar planbare zorg. Dit betekent dat je van tevoren een afspraak maakt over je behandeling. In een ziekenhuis nemen ze vaak meer acute gevallen op. 

Maar wat zijn de voordelen van een kliniek?

Naar een kliniek brengt vele voordelen met zich mee. Een kliniek heeft vaak kortere wachttijden voor bepaalde ingrepen dan een ziekenhuis. Een ziekenhuis moet namelijk mensen van een paar gemeenten opvangen, terwijl klinieken over het algemeen erg plaatselijk zijn. Daarnaast is een kliniek echt gespecialiseerd in één ding. Je weet dus zeker dat de juiste deskundigen naar je kijken. Vaak is een kliniek erg efficiënt. Ze hebben al veel dezelfde gevallen gehad als jouw. Hierdoor werken ze snel en is alles zo voorbij. Als laatste staan klinieken vaak dichter bij de patiënt, omdat het lokaler is. Ziekenhuizen willen je vaak zo snel mogelijk eruit werken. Maar klinieken nemen de tijd voor jou. 

Wanneer mag je naar een kliniek?

Niet iedereen mag natuurlijk zomaar naar een kliniek toe, daar moet eerst goed over nagedacht worden. Als je een ernstige aandoening of een bepaalde leeftijd hebt, is het bijvoorbeeld verstandiger om naar een plek te gaan waar je constant in de gaten kunt worden gehouden en waar medische hulp beschikbaar is. Je kunt ook niet terecht voor acute dingen als een gebroken pols of een ontsteking, doordat de kliniek alleen planbare zorg aanbiedt. Heb je nu al een beter idee over klinieken?