Best brands online
Image default
Dienstverlening

Wat te doen met de as van Uw dierbare?

Wat kunt en mag u na de crematie met de as van uw dierbare doen? Alles wat u moet weten op een rijtje

Heeft u recent een dierbare verloren en hem of haar laten cremeren. Soms een moeilijk besluit, vooral als niet duidelijk was wat de wensen van de overledene waren.

Sowieso is de periode rond het overlijden en de uitvaart een moeilijke en emotionele periode, waarin u ook nog veel en snel moet regelen. Na een begrafenis volgt op een gegeven moment de wens voor een grafsteen of grafmonument.  Na een crematie komt de vraag wat u met de as wilt gaan doen? Gelukkig heeft u alle tijd om in uw eigen tempo te bepalen wat u met de as wilt.

Memorabel Afscheidsmonumenten vertelt u hier meer over de mogelijkheden van as-bestemming en de wettelijke regels die gelden.

Een maand verplicht wachten – een wettelijke regel van het crematorium

De Wet op de lijkbezorging eist dat de as pas na een maand wordt vrijgegeven. De gedachte hierachter is dat Justitie niet wil dat de as meteen ‘verdwijnt’; in theorie zou men nog onderzoek naar de as kunnen doen, bijvoorbeeld naar sporen van gif.

Bijkomend voordeel voor nabestaanden is dat men nog de tijd heeft om na te denken over de as bestemming en geen overhaaste onomkeerbare beslissingen neemt. U heeft de tijd om een bestemming van de as te zoeken die zowel bij u als bij uw overleden dierbare past.

Wie beslist?

Soms zijn er meningsverschillen tussen nabestaanden wat er met de as moet gebeuren. In principe bepaalt degene die de opdracht tot cremeren heeft gegeven. De wettelijke periode van een maand geeft de gelegenheid om met elkaar te overleggen. Mocht u er samen niet uitkomen dan kan men een advocaat in de arm te nemen. Als de as al direct na de crematie uitgestrooid of meegenomen zou zijn door een van de nabestaanden zou het allemaal een stuk problematischer zijn.

Waar mag verstrooid worden?

Wilt u de as ergens op een passende plaats verstrooien? Daar zijn de regels gelukkig sinds 1998 voor aangepast. Sinds die tijd bent u niet langer verplicht de as uit te strooien officieel aangewezen strooivelden. Het mag nu ook op andere plekken – in principe zelfs op iedere willekeurige plek in Nederland.

Maar er zijn wel wat beperkingen: binnen de gemeente waar u wilt verstrooien moet het toegestaan zijn. En ook moet de eigenaar van de grond of het water waar u wilt strooien akkoord zijn.

De as in een urn

Veel mensen kiezen er voor om de as in een urn te bewaren. U kunt de urn op een mooie plaats van uw voorkeur zetten. Bijvoorbeeld bij u thuis binnen of in uw tuin. Ook kunt u de urn in een urnenmuur, urnengraf of urnentuin plaatsen.

U kunt een urn kiezen of laten ontwerpen die geheel aansluit bij uw wensen. Het aanbod is zeer groot. U bent niet verplicht de urn bij het crematorium te kopen. Een urn naar uw eigen wens laten ontwerpen geeft u de gelegenheid om deze extra persoonlijk te maken.

Wat denkt u van een bijzonder bloemenmotief van de favoriete bloem van uw dierbare op de urn? Of had uw dierbare misschien een speciale hobby en zou u deze op de urn verbeeld willen zien?. Ook kunt u uw eigen schets u inbrengen, om op de urn te verwerken. Een heel bijzondere manier om uw dierbare bij u te houden.

Diamanten

Een heel bijzondere bestemming van as biedt een Zwitsers bedrijf. Zij persen de as van uw dierbare onder hele hoge druk en temperatuur samen totdat er een diamant uit ontstaat. Dit proces dat van enkele weken tot maanden kan duren groeit de diamant. Vervolgens wordt de diamant geslepen in de door u gewenste vorm.

Het kost natuurlijk wel wat, maar dan heeft u wel een heel bijzondere en tastbare herinnering. Qua kosten moet u denken aan enkele duizenden euro’s. De

Neem uw tijd

Behalve uitstrooien en urnen kunt u een beetje as verwerken in herinneringsobjecten en as-sieraden. As in combinatie met gesmolten glas geeft prachtige luchtbelletjes in het glas. Er zijn veel heel veel mogelijkheden. Voorkom dat u een gehaaste keuze maakt waar u later wellicht spijt van zou krijgen als er een beter idee komt. Neemt u daarom uw tijd; er is nu geen haast meer bij

 

 

Toch liever een urn of gedenkteken?

In een as-sieraad past natuurlijk maar een heel klein beetje as. Voor de rest van de as heeft u een urn nodig. Ook kunt u kiezen voor een gedenkteken of afscheidsmonument voor uw dierbare. Ook is een zogenaamd urnen graf – een graf waarin men de urn begraaft – populair. Memorabel kan uw gewenste afscheidsmoment samenstellen, waarbij altijd rekening gehouden wordt met uw wensen.

U heeft de keuze uit verschillende materialen en toepassingen en kunt het  afscheidsmoment heel persoonlijk laten maken. Wilt u meer informatie? Of wilt u mij  direct inschakelen voor het maken van een persoonlijk gedenkteken? Neemt u dan contact met mij op.

 

Memorabel Afscheidsmonumenten

Als grafkunstenaar nodig ik nabestaanden graag uit om actief mee te denken en helpen bij het ontwerpen van een persoonlijk afscheidsmonument of gedenkteken.

Memorabel Afscheidsmonumenten maakt monumenten met eigentijdse materialen als RVS, geroest staal en glas. Alle ontwerpen zijn altijd persoonlijk en uniek en worden alleen maar door Nederlandse vakmensen uitgevoerd. Als nabestaande bent u welkom om tijdens het maken tussendoor een kijkje te komen nemen. Graag adviseer ik u over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neemt u contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

 

Jeroen Stok

Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt naast grafkunst ook RVS sculpturen en tuinbeelden. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben.

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

https://www.memorabel.nl/