Best brands online
Image default
Tweewielers

Het spd sl pedalen systeem met schoenplaatjes

Het spd sl pedalen is één van de twee soorten pedalen. De ander is spd pedalen. Veel fietsen op de huidige markt zijn afgemonteerd met Shimano. Het heet daarom ook Shimano spd sl. Het zijn kunststof schoenplaatjes die onder de schoen worden geplaatst. Het spd sl pedalen systeem wordt alleen gebruikt wanneer het gaat om schoenen met een gladde zool en geen noppen aan de onderkant. Jij hebt daarbij de keuze tussen drie verschillende schoenplaatjes. Er is een gele, blauwe en rode variant beschikbaar. De kleuren staan voor de hoeveelheid speling tussen het klikpedaal van de fiets en de schoen. Drie verschillende inbusbouten zorgen voor de bevestiging van de schoenplaten. 

Waarom zijn de inbusbouten nodig?

Schoenen die gemaakt zijn voor het standaard spd systeem hebben ijzeren platen in de schoen. Fietsschoenen die bedoeld zijn voor de spd sl pedalen en de daarbij horende schoenplaatjes beschikken over drie gaatjes voor een inbusbout. Deze gaatjes zitten natuurlijk onderop. Bij deze schoenplaten wordt er geadviseerd om de montage recht onder de bal van de voet te doen. Blessures zijn makkelijk te voorkomen door de kleine streepjes onderaan een fietsschoen. De meeste fietsschoenen hebben deze streepjes en hiermee kun je beide schoenplaten op gelijke hoogte zetten.  

Wat betekenen de drie verschillende schoenplaatjes

Zoals eerder geschreven staan de drie kleuren geel, blauw en rood voor de hoeveelheid speling tussen het klikpedaal en de schoen. Wanneer er voor de kleur rood wordt gekozen is er nul graden bewegingsvrijheid. Zo gaat alle kracht gelijk het pedaal in. De fietstocht gaat op deze manier erg snel, maar doordat er weinig ruimte is voor beweging is bloeddoorstroming minder. Dit kan op lange ritten zorgen voor slechte doorbloeding van de benen. Daarnaast wordt de knie gedwongen om in een statische hoek te staan. Een blauw schoenplaatje geeft twee graden bewegingsvrijheid en de gele variant zes graden. Er is zo voor iedereen een geschikt plaatje. Begin gelijk met kijken welke variant het beste is voor jou!