Best brands online
Image default
Woningen

Alles wat je moet weten over houtpellets

Houtpellets zijn een van de best verkochte biobrandstoffen van Nordicwoods. Houtpellets zijn een hernieuwbare en duurzame brandstofbron. Deze pallets zijn gemaakt van samengeperst zaagsel, spaanders en ander houtafval. Deze materialen worden gedroogd en samengeperst tot kleine vormen. Dit maakt het hout compact en minder vatbaar voor vochtschade. Je kunt houtpellets verbranden in een pelletkachel of open haard. Het vochtgehalte van houtpellets mag niet hoger zijn dan 15%. Op deze manier kun je brandgevaar voorkomen. Wat moet je nog meer weten over houtpellets? Lees verder!

Waar zijn houtpellets van gemaakt?

Houtpellets worden gemaakt van houtspaanders en -krullen, zaagsel en andere houtresten afkomstig van de houtindustrie. Het hout wordt vermalen tot een fijn poeder en vervolgens samengeperst tot kleine pellets. Bij het maken van brandstof pellets op houtbasis wordt de grondstof vermalen. Vervolgens wordt er een hydraulische pers gebruikt om het hout in zijn uiteindelijke vorm te persen. Deze houtpellets worden gedroogd voordat ze verkocht worden. Dit droogproces verwijdert overtollig vocht in de pellets. Hierdoor zijn houtpellets makkelijk aan te steken.

Hoe gebruik je houtpellets?

Houtpellets zijn een efficiënte en kostenbesparende manier om je huis of bedrijf te verwarmen. Ze kunnen worden gebruikt in elektrische of gasgestookte ketels om heet water of stoom te creëren. Vervolgens wordt de warmte door het hele gebouw verspreid. Het proces is vergelijkbaar met het gebruik van aardgas. Houtpellets zijn veelzijdig. Ze kunnen gebruikt worden voor verschillende soorten houtkachels. In een pelletkachel kun je houtpellets verbranden. Daarnaast kun je ze ook gebruiken voor een open haard. Zorg ervoor dat je houtpellets van hoge kwaliteit kiest. Deze pellets veroorzaken geen vervuiling als ze branden.

De voordelen van houtpellets

Houtpellets worden gemaakt van houtafval en zaagsel. Ze zijn niet gemaakt van vers gekapt bomen en hebben daarom een lagere impact op het milieu. Houtpellets branden schoon en geven geen koolmonoxide of andere giftige chemicaliën vrij, zoals fossiele brandstoffen. Bovendien bevatten houtpellets geen zwaveldioxide of kwik zoals steenkool. Ook geven ze bij verbranding minder kooldioxide af dan steenkool of olie. Ze zijn milieuvriendelijker dan andere soorten brandstof. Bovendien blijft er minder as achter na het verbranden van houtpellets. Daarom hoef je de asresten niet te vaak schoon te maken. Bovendien zijn houtpellets veel efficiënter dan andere vormen van biomassa. Ze zijn veel goedkoper dan andere brandstoffen zoals olie of gas. Je kunt ze in bulk kopen om een ​​meer betaalbare prijs te krijgen.