Best brands online
Image default
Winkelen

Een kwaliteitsschoen herken je zo

Tegenwoordig draait de fashion-industrie om kwantiteit en helaas niet zo vaak meer om kwaliteit. Maar als het gaat om schoenen, wil je toch graag iets fatsoenlijks aan je voeten hebben. Gelukkig bestaan er nog een hoop gepassioneerde bedrijven die kwaliteitsschoenen produceren, denk aan de Mason Garments schoen. Dit zijn de punten waaraan je een kwaliteitsschoen kunt herkennen.

Waar komt de schoen vandaan?

Dit gaat niet altijd op, maar het land waarin de schoen gemaakt wordt is vaak een goede graadmeter voor kwaliteit. Schoenen die geproduceerd zijn in Aziatische landen komen vaak uit de fast-fashion-industrie en gaan daarom minder lang mee. Schoenen uit Europa en soms ook Amerika of Australië zijn meestal deels handgemaakt en echt ambachtelijk gefabriceerd.

Waar is de schoen van gemaakt?

Materiaal bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van de schoen. Schoenen van gladleer, gevet leer, suède of nubuck gaan vaak het langst mee. Tegenwoordig zijn er echter ook een hoop nepleren schoenen van prima kwaliteit (hoera voor de veganisten). Als je twijfelt aan de kwaliteit van het materiaal, pak de schoen dan op en buig hem even dubbel. Blijven de plooien in het materiaal zichtbaar of trekken ze weg? Als de plooien wegtrekken heb je een kwalitatieve schoen in handen.

Een goede, stevige zool

Een goede schoenzool is gemaakt van dik en stevig materiaal. Het is niet de bedoeling dat je de grond onder je voeten door je schoenzool heen kan voelen. Idealiter is de achterkant van je zool iets verhoogd, dat zorgt voor een betere afwikkeling van de voet. Check ook of de binnenzool prettig voelt. Tegenwoordig bevatten de binnenzolen van veel kwaliteit schoenen memory foam. Dat is een vrij nieuw materiaal wat maakt dat de zool zich op termijn gaat vormen naar je voet, dan is het haast alsof de schoen speciaal voor jou gemaakt is!

Gelijmd of geplakt?

Hoewel van origine de zool altijd aan de schoen gestikt wordt, worden in de fast-fashion-industrie veel zolen gelijmd. Gelijmde zolen laten een stuk sneller los, dus als je een duurzame schoen zoekt wil je een gestikte zool. Vaak staat dit niet in de schoen of op de schoenendoos aangegeven, maar de schoenverkoper kan je vast verder helpen.